Knihy o mestách nemusia obsahovať len fotografie. Projekt Moderná kniha sa zameriava na využitie moderných technológií v knižnom priemysle prostredníctvom využitia QR kódov.

Táto technológia sa vo svete využíva síce už dlho, ale na Slovensku sa s ňou nestretávame tak často. V našej knihe QR kódy využijeme prevažne na umiestnenie GPS súradníc, vďaka čomu sa už po meste nemusí návštevník bezcieľne túlať. Je to rýchlejšie ako hľadať dané miesto na mape. Tieto informácie sa dajú využiť dokonca aj pri historických fotografiách. Návštevník si tak bude môcť priamo na mieste
predstaviť ako to bolo kedysi.

Ako teda funguje QR kód? Za záhadnou skratkou sa skrýva slovné spojenie Quick Response – teda rýchla odozva. Na prečítanie kódu musíte mať smartfón s aplikáciou alebo priamo zabudovanou QR čítačkou (alebo aj bežný mobil s podporou Java aplikácií) a pripojenie na internet. Kód tvorí na prvý pohľad chaotické usporiadanie malých čiernych a bielych štvorčekov. V tomto „obrázku“ je zakódovaná informácia. K nej sa dostanete tak, že otvoríte čítačku, ktorá sa tvári ako fotoaparát. Zosnímate kód a čítačka vás presmeruje na ukrytú informáciu. Do kódov sa môže vložiť takmer akýkoľvek doplňujúci údaj. V našom prípade to budú GPS súradnice a aj niečo viac.

Foto: pixabay