Mesto Bytča je síce pomerne malé, za to však naozaj čarovné. Jeho minulosť siaha až do 13. storočia a vďaka tejto dlhej histórii sa tu nachádza aj množstvo krásnych kultúrnych pamiatok. Bližšie sa im venujeme aj v knihe Krásna Bytča. Pri fotografiách v knihe sú priložené aj QR kódy so zabudovanými GPS súradnicami.

Čo návštevník objaví pri prechádzke Bytčou? Vyberáme 4 „must visit“ mesta Bytča.

Námestie SR – Má takmer štvorcový pôdorys a je obstavané prevažne dvojpodlažnými domami. Niektoré domy majú staršie renesančné jadrá alebo klasicistické, väčšinou už zmodernizované. Z rohov námestia vybiehajú cesty. Uličná sieť okolo námestia má šachovnicový pôdorys. Nachádza sa tu aj Kostol Všetkých svätých z roku 1392. Stredom námestia preteká rieka Petrovička, v ktorej plávajú ryby.

Bytčiansky kaštieľ – Na jeho mieste stál v 13. storočí menší vodný hrad, ktorý neskôr získal František Turzo. V 16. storočí ho prestavali na renesančný kaštieľ. Jeho stavbou poverili talianskeho majstra Jána Kiliána de Syroth z Milána. V súčasnosti je kaštieľ majetkom štátu. Od roku 1955 tu sídli Štátny archív. V archíve sa nachádzajú napríklad písomnosti súdneho procesu s Jurajom Jánošíkom. Onedlho by mal podstúpiť rekonštrukciu a otvorí brány aj pre bežných návštevníkov.

Sobášny palác – Táto krásna renesančná stavba sa nachádza v areáli pri kaštieli. Slúžila ako miesto pompéznych svadobných hostín siedmich dcér uhorského palatína Juraja Turzu. Sobášny palác v Bytči disponuje najväčšou renesančnou sálou v strednej Európe. Zvonku návštevníkov očarí sgrafitová ornamentika. Je v správe Považského múzea v Žiline.

Synagóga – Dnes zatiaľ schátraná budova sa nachádza neďaleko kaštieľa. Pôvodne murovaná synagóga tu stála od roku 1801. Dnešná novorománska podoba pochádza z konca 19. a začiatku 20. storočia. Postaviť ju dal barón Leopold Popper, ktorého veľkolepá hrobka stojí na cintoríne v mestskej časti Hliník. Počas druhej svetovej vojny bola vyplienená a po vojne slúžila ako sklad. Momentálne čaká na svoju rekonštrukciu.