Kežmarok je mesto z 13. storočia, ktoré v sebe ukrýva množstvo architektonických pokladov. Centrum mesta je doslova popretkávané starobylými budovami. Bližšie sa im venujeme aj v knihe Kráľovský Kežmarok. Pri fotografiách v knihe sú priložené aj QR kódy so zabudovanými GPS súradnicami.

Čo návštevník objaví pri prechádzke mestom? Vyberáme 4 „must visit“ mesta Kežmarok.

Kežmarský hrad – Hrad, ktorý netradične nestojí na vrchole brala, ale priamo v meste, pochádza z roku 1463. Hrad v súčasnosti patrí pod Múzeum v Kežmarku a nachádza sa tu niekoľko expozícií. Informujú o vývoji a dejinách mesta Kežmarok a okolia. Atrakciou je expozícia dobovej lekárne, expozícia automobilových a motocyklových veteránov alebo hladomorňa.

Bazilika minor sv. Kríža – Najstaršie časti pamiatky začali písať svoju históriu už v 13. storočí. Bola viackrát prestavaná. V roku 1998 kostol kostol na baziliku minor povýšil pápež Ján Pavol II. V areáli baziliky sa nachádza aj prekrásna renesančná zvonica z roku 1591.

Radnica – Je dominantou Hlavného námestia. Postavili ju v roku 1461.  V roku 1641 sa k radnici pristavila veža, ktorú podľa dobového opisu z roku 1720 zdobili mravoučné nápisy. Zaujímavosťou sú fasády budovy ukončené rímsou a obiehajúcou barokovou mrežou s motívmi delfínov. Budova vždy slúžila mestskej administratíve, aj dnes je tu sídlo mestského úradu.

Drevený evanjelický artikulárny kostol – Táto sakrálna pamiatka patrí do súboru 8 Drevených chrámov v slovenskej časti Karpatského oblúka zapísaných do Zoznamu UNESCO. Postavili ho v roku 1717 a napriek tomu, že vyzerá ako murovaný, je celý postavený z dreva. Jeho interiér je bohato maľovaný a častokrát prirovnávaný k Michelangelovým výjavom v Sixtínskej kaplnke.