Pôvodne banské mesto kedysi vďaka ťažbe zlata a striebra patrilo medzi najbohatšie v Uhorsku. Dnes je rajom pre turistov a návštevníkov. Nachádza sa tu množstvo pamiatok s banskou minulosťou. Bližšie sa im venujeme aj v knihe Zlatá Banská Štiavnica. Pri fotografiách v knihe sú priložené aj QR kódy so zabudovanými GPS súradnicami.

Čo návštevník objaví pri prechádzke mestom? Predstavuje 4 „must visit“ mesta Banská Štiavnica.

Trotuár – Pod tým tajomným menom hľadajte Ulicu Andreja Kmeťa – banskoštiavnické korzo. Ide o vyvýšený chodník pre peších so vstupmi do rôznych obchodov a kaviarní. Budovy majú fasády upravované v 19. storočí.

Starý zámok – Starý zámok je jednou z dominánt mesta. Nachádza sa nad Námestím sv. Trojice, priamo pod úpätím vrchu Paradajz. Patrí k najstarším pamiatkam mesta. Pôvodne to bol farský Kostol Panny Márie z 13. storočia. Od roku 1900 slúži celý areál Starého zámku ako múzeum

Námestie sv. Trojice – Mierne svahovité námestie sa kedysi nazývalo Horný rínok. Je lemované fascinujúcimi budovami, ktoré tu vyrastali od polovice 15. storočia do prvej tretiny 16. storočia. Nájdete tu napríklad budovu Berggerricht, v ktorej sídli Infocentrum so štôlňou Michal alebo aj budova Galérie Jozefa Kollára.

Botanická záhrada – Objavte v meste aj obrovský kus prírody. Záhradu v areáli Banskej akadémie založil na študijné účely v roku 1857 profesor Wagner. Najvzácnejšími cudzokrajnými drevinami v záhrade sú sekvoje obrovské, platany, cédre a ginko biloba. Nájdete tu aj busty našich národných dejateľov.