Liptovský Mikuláš je vstupnou bránou do najkrajšej slovenskej prírody. Keď budete prechádzať okolo, zájdite si aj priamo do meste, ktoré má množstvo múzeí a galérií, ale aj iných krásnych pamiatok a monumentov. Bližšie sa im venujeme aj v knihe Svieži Liptovský Mikuláš. Pri fotografiách v knihe sú priložené aj QR kódy so zabudovanými GPS súradnicami.

Čo návštevník objaví pri prechádzke mestom? Predstavuje 4 „must visit“ mesta Liptovský Mikuláš.

Kostol sv. Mikuláša – Nachádza sa na Námestí osloboditeľov. Prvá zmienka o kostole pochádza z roku 1299. Kostol, okrem toho, že je najstaršou stavebnou pamiatkou v meste, je najväčšou ranogotickou stavbou na Liptove. Zaujímavosťou kostola sú vitrážové okná a kamenná krstiteľnica z 15. storočia.

Fontána Metamorfózy – Tento monument uprostred fontány nájdete na Námestí osloboditeľov. Je to žulová otáčacia dvojskulptúra s menami sedemdesiatich mikulášskych dejateľov.

Synagóga – Len kúsok od centrálnych námestí stojí židovská synagóga z 19. storočia. V meste mali židia pomerne silnú societu. Synagóga vydržala v takmer neporušenom stave až do 80. rokov 20. storočia. Neskôr slúžila aj ako skladisko. Dnes ju spravuje mestské Múzeum Janka Kráľa a využívaná je ako kultúrny stánok.

Naša matka – Toto jedinečné dielo autora Alojza Štróbla (jeho replika) sa nachádza pred Galériou P. M. Bohúňa. Dielo je také výnimočné, že sa stala symbolom Dňa matiek. Fotografia sochy sa dlhé roky predávala v USA najmä k tomuto dňu. Naša matka je evidovaná v parížskom Louvri ako výtvor patriaci medzi najdokonalejšie sochy sveta.